Faiz Kararı Sonrası Dünyadan Farklı Tepkiler..
TCMB, enflasyonla mücadele kapsamında bugün tarihinin en güçlü adımlarından birini atarken, yabancı ekonomistler, söz konusu adımla birlikte TCMB’nin enflasyonu düşürme konusundaki ciddiyetinin net olarak anlaşıldığını ifade etti.

TCMB Para Siyaseti Şurası (PPK), siyaset faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25’e çıkardı.
TCMB duyurusunda, kelam konusu karara münasebet olarak, yakın periyoda ait göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmesi gösterildi.
GELECEK HAFTALARDA RALLİNİN BAŞLANGICI OLABİLİR
In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “TCMB, piyasa beklentilerini önemli ölçüde aşarak, faizleri belirgin şekilde yükselterek enflasyonu kontrol altına alma konusundaki kararlığını yatırımcılara çok güçlü bir sinyalle gönderdi.” dedi.
TL’nin, bugünkü kararın ardından dolar karşısında en iyi performans sergileyen para birimi olduğuna işaret eden Matys, bu durumun TL üzerindeki güveni yeniden tesis etmede önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Matys, TL’nin bugünkü eğiliminin dolar karşısında gelecek haftalarda bir rallinin başlangıcı olabileceğini tabir ederek, bu hususta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yorumlarının da yakından takip edileceğini söyledi.
Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash de TCMB’nin, siyaset faizini beklentilerin hayli üzerinde 750 baz puan artırarak güçlü bir atılım yaptığını belirtti.
– Citi: Model portföyümüzde TL yük azalt tavsiyemizi nötre yükseltiyoruz
ABD’nin önde gelen bankalarından Citi’nin TCMB faiz kararının akabinde müşterileri için hazırladığı notta, “Bugünkü sürpriz faiz artışı sonrasında dolar/TL alım konumlarımızı kapatıyor ve model portföyümüzdeki TL yük azalt tavsiyemizi TL nötr düzeye yükseltiyoruz. TCMB’nin KKM’yi azaltmaya yönelik hafta sonu duyurduğu makroihtiyatı önlemlerden sonra haftanın başlarında dolar/TL’de alım pozisyonu açmıştık. Ancak bugünkü sürpriz faiz artışından sonra bu işlemlerimizi (26,06’dan yüzde eksi 4,49 toplam kayıpla) kapatıyoruz. Siyaset yapıcılardan bu siyaset patikasının yeni istikameti ve sürdürülebilirliği konusunda ek yorumlar duymayı bekliyoruz. Ayrıyeten, model portföyümüzde TL yük azalt tavsiyemizi nötre yükseltiyoruz.” sözleri kullanıldı.