Dolar 32,4914
Euro 34,8060
Altın 2.474,94
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Mide Üşütmesinin Belirtileri nelerdir? Mide Üşütmesine neler iyi gelir?

Özellikle mevsim geçişlerinde dikkat edilmediği takdirde hassas olan mide, ufak bir soğuk almada veya düzensiz beslenmede gündelik işlevini yitirebiliyor. Halk arasında mide üşütmesi olarak da bilinen viral gastroenterit, kaç gün sürer?

Mide Üşütmesinin Belirtileri nelerdir? Mide Üşütmesine neler iyi gelir?
Mayıs 17, 2023 9:58 pm
116

Sıklıkla karşılaştığımız durumlardan biri olan Mide Üşütmesi Nedir? Mide Üşütmesinin Belirtileri nelerdir? Mide Üşütmesine neler sebep olur? Mide Üşütmesi nasıl geçer? Mide Üşütmesine neler iyi gelir? 

Gündelik yaşamı olumsuz etkileyen mide üşütmesi çoğunlukla kişinin kendisini halsiz hissetmesiyle başlar hatta kişi kendisini sürekli yatma ihtiyacı hissedecek kadar kötü hissedebilir. Halsizliğin ardından midede bulantısıyla kendini tamamen gösteren mide üşütmesi, tedavi edilmezse hastanın hayatını ciddi boyutta etkileyebilmektedir.

Her hastalıkta olduğu gibi ilgili alanın uzman doktoruna görülmesi en sağlıklı tedavi yöntemidir. Fakat bizler bu yazımızda bitkisel yollarla evde mide üşütmesini nasıl rahatlatabiliriz onu anlatacağız.

MİDE ÜŞÜTMESİ NEDEN OLUR?

Mide üşütmesi neden olur diye merak edenlere ilk olarak hastalığın sadece soğuk havalar yüzünden ortaya çıkmadığını söylemek doğru olacaktır. Çünkü mide üşütmesi aslında bir bağırsak enfeksiyon çeşidi olarak da bilinmektedir. Çeşitli virüs ya da bakteriler vücuda girerek kişinin hastalığı kapmasına sebep olur. Bulaş özelliği yüzünden özellikle; fiziki temas, su ve yiyecekler yüzünden mide üşütmesi ortaya çıkabilmektedir.

MİDE ÜŞÜTMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

En sık görülen belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Sulu, genellikle kanlı olmayan ishal sık görülen bir belirtidir. Kanlı ishal ise farklı bir durumu işaret etmektedir. Yani daha şiddetli farklı bir enfeksiyon olduğu anlamına gelebilir ve acil müdahale edilmelidir.

  • Karın krampları ve ağrıları.

  • Mide bulantısı, kusma veya her ikisinin görülmesi.

  • Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısının ortaya çıkması.

  • Düşük dereceli ateş görülebilir.



MİDE ÜŞÜTMESİ KAÇ GÜN SÜRER?

İyi bir tedavi yöntemi ile yetişkinlerde 1-2 gün sürebilir ve ciddi bir soruna neden olmayabilir ancak bu rahatsızlık, bebekler yaşlı ve herhangi bir hastalığa bağlı olarak bağışıklık sistemi baskılananlar kişilerde hayati tehlikelere yol açabilir. Ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilen bu hastalığın kesinlikle uzman hekim takibinde tedavi altına alınması gerekir.

MİDE ÜŞÜTMESİNE NE İYİ GELİR?

Mide üşütmesinin yol açtığı rahatsızlıkları evde kendi imkanlarımızla hafifletmek ve iyileşmek için yapabileceğimiz bazı alternatif yollar bulunuyor. Bunları sizler için sıraladık:

  • Bol miktarda sıvı tüketin ve bu hastalık süre zarfında kafein, alkol, şekerli içeceklerden uzak durun.

  • Sade pirinç, muz, yağsız tost ve haşlanmış patates gibi sindirimi kolay gıdalara yönelin. Sindirimi zor ve semptomlarınızı daha da ağırlaştırabileceğinden yağlı veya baharatlı yiyeceklerden, süt ürünlerinden ve lif oranı yüksek yiyeceklerden uzak durun.

  • Nane limon ve mercanköşk çayları mideyi yatıştırmada önemli rol oynamaktadır. İçeriğinde bulunan antioksidan özelliği sayesinde midenin temizlenmesini sağlar. Aynı şekilde bu çayların içerisine veya ayrı olarak da bal tüketmek yine mide ve bağırsakları yumuşatıp yatıştırmada önemli rol üstlenmektedir.

  • Çocuklarınızın aşılanmasına özen gösterin: Ülkemizde ve gelişmiş ülkelerde bu soruna neden olan rotavirüsün aşısı mevcut. Yapılan araştırmalarda çocuklara yaşamın ilk yılında verilen bu aşının, hastalığı önlemede etkili olduğu kanıtlanmıştır.

  • Ellerinizi düzenli olarak yıkayın: Tırnak etlerinin etrafı, tırnakların altı ve ellerin kıvrımları iyice temizlenmelidir. Sabun veya dezenfekte kullanın.

  • Kendi kişisel eşyalarınızın dışında başkalarının eşyalarını kullanmamaya özen gösterin. Yemek kapları, bardaklar ve tabakları paylaşmaktan kaçının. Birden fazla kişinin kullandığı banyoda havlunuzu ortak kullanmayın.

  • Virüsü taşıyan kişilerle mesafenizi koruyun, yakın temastan kaçının.

İlginizi Çekebilir   Yumurta Kabuklarının Hiç Bilinmeyen Faydaları..
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.